Augalinė mityba siejama su mažesne demencijos rizika / 123RF.com nuotr.

Augalinė mityba siejama su mažesne demencijos rizika

manodaktaras.lt
Publikuota: 2019-11-22 12:30
Naujas tyrimas rodo, kad mityba, kurioje daug augalinių ir mažai gyvūninės kilmės produktų, gali būti siejama su mažesne demencijos rizika vėliau gyvenime. Visuomenei senstant ir gyvenant ilgiau, mityba gali būti vienas iš koreguojamų veiksnių Alzheimerio ligos ir kitų senatvinės demencijos formų prevencijoje.
Jungtinių Tautų skaičiavimais, pasaulyje gyvena 137 mln. žmonių, kuriems daugiau nei 80 metų. Ekspertai prognozuoja, kad senų žmonių skaičius iki 2050 metų patrigubės. Žmonių, sergančių Alzheimerio liga ar kitomis demencijos formomis, taip pat daugėja.

Naujas tyrimas rodo, kad mityba gali būti vienas iš koreguojamų senatvinės demencijos veiksnių. Valgant daug vaisių, daržovių, viso grūdo produktų ir mažai gyvūninės kilmės produktų – mėsos ir pieno produktų – mažesnė rizika vėliau gyvenime susirgti Alzheimerio liga.

Singapūro nacionalinio universiteto tyrėjai analizavo daugiau kaip 63 tūkst. žmonių duomenis. Tyrimo pradžia – 1993-1998 metai. Tyrimo dalyviai, kuriems tuo metu buvo 45–74 metai, atsakinėjo į klausimus apie įprastą jų mitybą, alkoholio vartojimą, fizinį aktyvumą, miego įpročius, ūgį, svorį, ligų istoriją. Tyrėjai panaudojo šiuos duomenis atrinkdami beveik 17 tūkst. žmonių, kurie antrojoje tyrimo dalyje 2014-2016 metais atliko kognityvinių gebėjimų vertinimo testą. Daugiau kaip 2 tūkst. dalyvių nustatyti pažintinės funkcijos sutrikimai.

Pasak tyrėjų, žmonėms, kurių mityba buvo panašiausia į tyrėjų išskirtas augalinės mitybos rūšis, 18-33 proc. mažesnė protinių gebėjimų susilpnėjimo rizika palyginti su žmonėmis, kurių mityba labiausiai skyrėsi nuo tyrėjų įvardintų augalinės mitybos būdų.

Siekiant apsisaugoti nuo protinių gebėjimų susilpnėjimo, rekomenduojama vartoti mažiau raudonos mėsos, ypač perdirbtų mėsos produktų, į mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų – daržovių, vaisių, riešutų, visagrūdžių produktų, taip pat žuvies.

Parengė Monika Kairienė pagal medicalnewstoday.com