Karantino dietai – daržas ant palangės net ir daugiabutyje

Saulėgrąžų daigai / Fotolia nuotr.
Autorius: Auksė Kontrimienė
Publikuota: 2020-04-02 11:22
Karantino išsigandę žmonės prisipirko įvairių kruopų, bet jų pilnavertei mitybai tikrai neužtenka. O kol daržuose nėra šviežių ir vertingų daržovių, gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė pataria įsirengti „daržą“ ant palangės ir taip praturtinti mitybą želiančiais saulėgrąžų, moliūgų, cukinijų ar kitų sėklų daigais.

Gydytoja sako, kad daržą ant palangės įsirengti galima buvo ir gerokai anksčiau, nes šiuo metu sode ar pamiškėse jau galima surasti ir gamtoje augančių žolynų. „Garšvos, raktažolės, jaunų dilgėlių lapelių gali puikiai keliauti į salotas, nes jose apstu vitamino c, magnio, netgi baltymų“, – sako dietologė J. Dobrovolskienė. Savo darže sodinininkai gali surasti ir puikiai peržiemojusių špinatų lapų, yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis.

Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė
Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė

Susiruošus į sodą ar į mišką dietologė primygtinai pataria nepamiršti karantino sąlygų ir skrupulingai laikytis saugumo rekomendacijų.

Pasak J. Dobrovolskienės, žmonės, kurie neturi sodų, galbūt nelabai pažįsta laukinių augalų, gyvena daugiabučiuose, tikrai gali įsirengti darželį ant savo rytinės ar pietinės palangės. Tam puikiai pasitarnaus bet toks negilus plastikinis indas, kurį galima iškloti marle, rankšluostiniu popieriumi ir gausiai sudrėkinti. Ten subertos sėklos sudygs per savaitę, tad visai greitai galėsite valgyti jaunus daigelius. Tačiau prieš daiginant ir daiginimo metu, sėklas būtina labai gerai nuplauti, kad neliktų žmonių sveikatai pavojingų mikroorganizmų ir bakterijų.

Valgydami daigus organizmą praturtinsite vitaminais C, E, B6, magniu, geležimi, variu, manganu, o taip pat ir  baltymais.

Kad skirtingose sėklose yra itin daug žmogaus organizmui naudingųjų maistinių medžiagų – vitaminų, fermentų, mikroelementų, žino daugelis. Daiginant sėklas šių medžiagų kiekis išauga net kelis kartus. Tad valgydami daigus savo organizmą praturtinsite vitaminais C, E, B6, magniu, geležimi, variu, manganu, o taip pat ir  baltymais. Daigintos sėklos taip pat yra puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis, jose gausu priešvėžinių medžiagų.

„Vykstant biocheminiams ir fioziologiniams procesams, dygstančiose sėklos suaktyvėja visi gyvybiniai procesai, todėl vitaminų C ir E kiekis jose gali padidėti kelis kartus, o krakmolas ir kiti polisacharidai skyla į lengvai virškinamus angliavandenius. Sunkiai virškinami baltymai daigintuose grūduose taip pat suskyla ir tampa lengvai virškinami bei greičiau įsisavinami“, - sako dietologė.

Gydytoja J. Dobrovolskienė pataria pasisėti tų sėklų, kurios išaugina didesnius daigus, tad puikiai tiks saulėgrąžos, moliūgai, cukinijos, įvairių ankštinių daržovių sėklos. Kasdieniam vartojimui taip pat puikiai tinka daigintos ridikėlių, lęšių, porų, linų, garstyčių sėklos.

„Dygstančios sėklos yra puikus mineralų šaltinis. Pavyzdžiui, daigintose liucernose daug seleno, kalcio, kalio ir magnio, o lęšių sėklose – geležies. Vertingos daigintos sėklos ir dėl nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių ypač gausu kelias dienas daigintuose linuose, saulėgrąžose, aguonose“, - teigia dietologė.

Daigus sveikiau valgyti žalius, termiškai neapdorotus.

Pasak dietologės, taip pat nereikėtų pamiršti ir svogūnų, kurie pamerkti į vandenį netrukus užaugins visą kupetą žalių laiškų.

Daigelius kur kas sveikiau valgyti žalius, termiškai neapdorotus. Dietologė nepataria naudoti jų šiuo metu taip madingiems žaliesiems kokteiliams. Juos vartojantys žmonės kartais net ir nepagalvoja, kad didelė skirtingų žalumynų koncentracija gali būti pavojinga sveikatai.

Naujausi straipsniai