Žindymas / Shutterstock nuotr.

Kokie produktai būtini žindančios mamos mitybai

Autorius: Auksė Kontrimienė | Publikuota: 2020-07-15 14:46
Gimus kūdikiui, mamos susirūpina ir savo mityba. Daugelis žino, kad netinkama mamos mityba gali išprovokuoti vaiko pilvo dieglius, ypač pirmaisiais gyvenimo mėnesiais, alergines reakcijas ir pan. Vaikų ligoninės, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų vaikų gastroenterologas, profesorius Vaidotas Urbonas pataria atkreipti dėmesį į dar keletą svarbių dalykų.

Vaikų gastroenterologas, prof. biomedicinos mokslų daktaras Vaidotas Urbonas sako, kad mamos dieta įtakoja pieno sudėtį, automatiškai vaikas gauna vienokį ar kitokį pieną.

„Tiesa, ne visi maisto produktai daro įtaką motinos pieno sudėčiai. Visgi ką mes galime jame pakeisti? Tai visų pirma, vitaminų kiekį. Jeigu mama valgo įvairų maistą, turtingą vitaminais, reiškia, daržoves, vaisius valgo, tai didelė tikimybė, kad jos piene pakankamas bus kiekis vitaminų“, – tvirtina gydytojas V.Urbonas.

Vaikų gastroenterologas, profesorius Vaidotas Urbonas
Vaikų gastroenterologas, profesorius Vaidotas Urbonas

Labai svarbu valgyti daug žuvies

Pasak mediko, mama taip pat gali  keisti savo pieno sudėtį rinkdamasi valgyti žuvį. Todėl, kad žuvyje yra omega3 riebalų rūgštys, iš kurių kai kurios labai svarbios yra, sakysim dokozaheksaeno riebalų rūgštis, o jos kiekis priklauso nuo to, ar mama vartoja žuvį, ar ne.

„Jeigu mama valgo žuvį, tos rūgšties mamos piene bus daugiau, daugiau gaus ir vaikas. Kodėl ji svarbi? Ji labai svarbi vaiko protiniam vystymuisi ir tinklainės vystymuisi, tai reiškia ir regėjimui“, – sako profesorius. Jeigu mama negali valgyti žuvies, yra jai alergiška ar baiminasi, kad žuvis galbūt yra užteršta, kas, deja, yra realybė, profesorius pataria kaip alternatyvą naudoti kokybiškus žuvų taukus.

Skirtingų gamintojų žuvų taukų kokybė gali labai skirtis, todėl vaikų gastroenterologas  pataria rinktis senai rinkoje žinomus, laiko patikrintus gamintojus.  „Ir ko gero geresnis variantas yra skysti žuvų taukai negu kapsulėje ar ten kažkokioje kitoje formoje. Todėl, kad vaikui, mamai reikia ne kapsulės, o to, kas yra kapsulės viduje. Ir jeigu ji gali išgerti žuvų taukus, tai tegul jų ir išgeria, jeigu negali išgerti, tai lieka kitas variantas rinktis kapsulių pavidalu“, – sako V.Urbonas.

Svarstantiems, kokią žuvį pasirinkti, gydytojas pataria valgyti ekologišką, pagautą Lietuvos švariame ežere ar upėje. „Ar tokia žuvis yra vertinga? Taip, omega3 riebalų rūgšties ji turi mažiau negu sūrių vandenų žuvis, bet ekologiškumo prasme ji tikrai vertingesnė. Aš vis dėlto geriau rinkčiausi mūsų ežero ar upės žuvį nei vandenyno, jūros žuvį, todėl kad nėra jūros, kuri nebūtų užteršta dioksinais, gyvsidabriu, sunkiaisiais metalais, ir t.t“, – sako medikas.

Pasak jo, reikia žinoti, kad žuvis auga visą gyvenimą, tad kuo didesnė, ilgesnė bus žuvis, tuo ji bus senesnė. Kuo ji senesnė, tuo daugiau yra sukaupusi teršalų, ir todėl gydytojas pataria pirkti trumpiausią tos rūšies žuvį. „Tada galime tikėtis, kad joje bus mažiau sukaupta teršalų“, – teigia V. Urbonas.

Maisto riebalai nelemia motinos pieno riebumo

„Omega3 riebalų rūgštys ir vitaminai – tai yra dvi medžiagos, kurios labai priklauso nuo to, ką mama valgo. Dėl baltymų, riebalų, laktozės, angliavandenių kiekio, praktiškai mamos dieta neturi reikšmės“, – sako vaikų gastroenterologas, profesorius V.Urbonas.

Pasak jo, mama gali valgyti labai liesą maistą, o jos pienas yra labai riebus, arba atvirkščiai – labai riebiai valgyti, o jos pienas bus labai liesas. „Tai priklauso ne nuo maisto, tai priklauso nuo genetinio paveldėjimo, nuo organizmo konstitucinių savybių. Lygiai taip pat ir su baltymais.  Mama gali negerti pieno, nevalgyti pieno produktų, kitų baltymingų maisto produktų, jos piene bus pakankamas baltymų kiekis“, – tvirtina gydytojas.

Taip pat ir su kalciu. Motina gali nevalgyti daug kalcio turinčių produktų, pavyzdžiui, pieno produktų, bet jos piene bus pakankamas kiekis kalcio. „Tik mes paprastai mamai sakome: jūs būtinai turite vartoti kalcio, jeigu pati nevartojate pieno produktų, todėl, kad vaikas yra jiems alergiškas ar pati nenorite jų valgyti“, – pataria gydytojas.

Mediko teigimu, apie gramą kalcio per parą yra būtina norma tam, kad neišretėtų kaulai, nes kaulai ir yra kalcio šaltinis. „Ir jeigu mama nevartoja kalcio pakankamai, iš jos kaulų išsiplauna kalcis, tad po to, kai jai bus 40-50-60 metų, jau gali padidėti kaulų patologijos rizika, šiuo atveju lūžių. Taigi tas yra labai svarbu, jeigu mama nusprendžia nevartoti karvės pieno produktų“, – teigia vaikų gastroenterologas, profesorius Vaidotas Urbonas.

Užsiregistruoti pas gydytoją vaikų gastroenterologą, profesorių Vaidotą Urboną galite ČIA.