Mėsos sultinys – skanu, bet ar suteikia naudos sveikatai?

Vištienos sultinys / Fotolia nuotr.
Autorius: Auksė Kontrimienė
Publikuota: 2021-01-30 18:00
Daugelis ligonių neretai išgirsta patarimą vartoti mėsos sultinį, nes jis neva suteiks jėgų ir padės greičiau pasveikti. Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė savo paskyroje socialiniame tinkle facebook.com dalinasi savo mintimis apie šį patiekalą, ieškodama mokslinių įrodymų, kurie pagrįstų sultinio naudą sergančiam žmogui.

„Yra toks vienas legendinis maisto produktas ar patiekalas (nežinau net kaip tiksliau pavadinti) - sultinys. Aš vaikystėje nesu gulėjusi ligoninėje, bet atsimenu, jei ką nors važiuodavome lankyti, savaime aišku, kad ligoniui be gėlių privalu nuvežti džiūvėsėlių ir sultinuko“, - pasakoja medikė.

Dietologė Evelina Cikanavičiūtė
Dietologė Evelina Cikanavičiūtė

Jos pirmoji pažintis su onkodietologija simboliškai irgi prasidėjo nuo sultinio. Hematologinėmis ligomis sergantys pacientai po kaulų čiulpų transplantacijų, neturėdami informacijos apie mitybą sergant onkologine liga ir ją gydant, maitinosi artimųjų ruoštais sultiniais. „Juk net ir antraštės skelbia, kad tai "tikras gyvybės eleksyras" - tad kas gi gali būti vertingiau nei sultinys sunkiai sergančiam ligoniui? O pasirodo ne toks ir gyvybės eleksyras, nes taip besimaitindami ir negaudami nei pakankami kalorijų, nei baltymų pacientai senka ne tik nuo sunkios ligos, bet nuo maistinių medžiagų trūkumo. Taip pradėjome savo bendradarbiavimą su asociacija "Kraujas", kad pacientai ir jų artimieji turėtų kuo daugiau šiuolaikiniu mokslu pagrįstos informacijos apie mitybą sergant onkologinėmis ligomis ir esant mitybos nepakankamumui ar jo rizikai“, - pasakoja dietologė E.Cikanavičiūtė.

Pasak medikės, populiariuosiuose šaltiniuose galima rasti apie sultinio naudą virškinamojo trakto, kaulų ir sąnarių sveikatai bei imuninei sistemai. Dažniausiai kaip vertingiausios sultinio sudėtinės dalys pabrėžiamos: iš kaulų išsiskyręs baltymas kolagenas, amino rūgštys, mineralinėms medžiagos, kartais dar paminimi ir vitaminai.

„Teiginys, kad su maistu (sultiniu) suvartotas kolagenas turi teigiamos įtakos sąnarių ir kaulų sveikatai, deja, nėra pagrįstas. Kaip ir bet koks kitas baltymas, kolagenas virškinamajame trakte skaidomas iki amino rūgščių ir nėra įrodymų, kad amino rūgštys gautos iš sultinio kolageno turėtų pranašumą  prieš amino rūgštis gautas iš kituose maisto produktuose esančių baltymų. Todėl valgyti šaltieną dėl sąnarių, gražesnių plaukų, nagų ar odos galima ir tikėtis, kad ataugs sąnarių kremzlės ar išsilygins odos raukšlės, deja, nėra mokslinio pagrindo, nebent suveiktų placebo“, - teigia gydytoja.

Gydytojos teigimu, vienas iš retųjų ir seniausiųjų tyrimų atliktas 1934 m., kurio metu analizuota kaulų ir kaulų su daržovėmis sultinio sudėtis. Prieita prie išvados, kad sultys yra skurdus maistinių medžiagų šaltinis. „Šiek tiek reikšmingesni maistinių medžiagų (kalcio, magnio, geležies) kiekiai buvo rasti sultinyje, kuris buvo gamintas iš kaulų ir daržovių drauge. Beje, kai teigiama, kad sultinyje yra įvairių medžiagų, tai pagrindinė medžiaga jame – vanduo“, - sako gydytoja dietologė.

Medikė atkreipia dėmesį, jog yra nedaug duomenų, kad sultinys gali būti ir sunkiųjų metalų šaltinis. Visgi 2017 m. publikuoto tyrimo rezultatai parodė, kad valgant namuose gamintą kaulų sultinį suvartoti reikšmingus švino ir kadmio kiekius rizika yra maža.

Dietologės E.Cikanavičiūtės sudaryta lentelė.
Dietologės E.Cikanavičiūtės sudaryta lentelė.

„Kad jūs patikėtumėte, jog sultinys yra labai skurdus maistas, palyginau jautienos sultinį su jautienos mėsa, vištienos sultinį su vištienos krūtinėlės mėsa bei įdėjau palyginimui pomidorų sultis (be druskos), kurios savo sudėtimi dauguma sudėtinių dalių lenkia stebuklingąjį "gyvybės eleksyrą" – sultinį, - pataria E.Cikanavičiūtė, - tam, kad būtų aiškiau, kokį nereikšmingą viso poreikio atžvilgiu sudaro su sultiniu gaunamos medžiagos, paskutinėje lentelės skiltyje surašiau maistinių medžiagų rekomenduojamas paros normas (RPN) pagal Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM)“.

Dietologės E.Cikanavičiūtės išvada: sultinys gali būti patiekalų sudėtine dalimi dėl kulinarinių tikslų, bet ne dėl savo sudėties ir suteikti jam sveikatinančius nuopelnus nėra mokslinio pagrindo. „Beje, naminis vištienos mėsos sultinys su žalumynais - tiesiog skanu“, - sako medikė.

Pas dietologę Eveliną Cikanavičiūtę patogu registruotis manodaktaras.lt platformoje.