„Plastmasinių“ daržovių ir vaisių sezonas – ar tai priežastis jų nevalgyti?

Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė sutinka, kad žiemą švieži pomidorai ir agurkai nėra sezoninės daržovės, todėl jos ir nėra rekomenduojamos.
Autorius: Auksė Kontrimienė
Publikuota: 2020-11-05 17:39
Daug priežasčių, kodėl žmonės nevalgo kai kurių maisto produktų arba priešingai – tik jiems teikia pirmenybę. Gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė sako, kad žmonės renkasi tik tam tikrus maisto produktus ir kategoriškai atsisako net paragauti kitokių dėl keleto priežasčių.

Tai lemia vaikystėje ar ankstyvoje jaunystėje susiformavę įpročiai, žiniasklaidoje pateikiama klaidinanti informacija, jos trūkumas,  ne visada pakankamos maisto ir kulinarijos žinios, instinktyvi baimė „jaukintis“ naujus skonius, skubėjimas, nes eksperimentavimas virtuvėje reikalauja kantrybės ir papildomo laiko, noras valgyti visada tik skanų ir malonų maistą, o tai ne visada  koreliuoja su sveikatai palankios dietos principais.

Dietologė Evelina Cikanavičiūtė
Dietologė Evelina Cikanavičiūtė

Šį kartą pasakojimas apie daržoves, vaisius ir uogas bei su  jų vartojimu susijusius mitus.

Apie daržoves, vaisius ir uogas

  • Chemikalais apipurkštos plastmasinės daržovės ir vaisiai arba lenkiškų ir ispaniškų nevalgau!

„Jeigu yra galimybė valgyti vietines daržoves ar vaisius, visada raginame rinktis kuo arčiau gyvenamos vietos užaugintą derlių. Bet visgi ne visada vietinio derliaus užtenka visiems metams“, – sako gydytoja dietologė E.Cikanavičiūtė. Jos teigimu, sveikatos specialistai sutaria, kad daržovių ir vaisių trūkumas dietoje yra žymiai pavojingesnis žmogaus sveikatai, nei didesnis ar mažesnis kiekis su jais suvartotų žemės ūkio ir maisto pramonėje naudojamų cheminių medžiagų, kurių naudojimas griežtai reguliuojamas įvairių tarptautinių ir nacionalinių institucijų reglamentais.

  • Valgau tik savo užaugintus!

„Puiku, jeigu pavyksta ne tik užsiauginti pakankamą daržovių ir vaisių derlių, užtikrinti jų įvairovę, ir užtektinai turėti jų visus metus, įskaitant ir žiemos bei ankstyvo pavasario sezoną. Tam, aišku, puikiai pasitarnauja sezoniškos daržovės ir vaisiai bei jų apdorojimas. Bet visgi jei derlius nėra toks įvairus, gausus ir pakankamas visiems metams – tokiu atveju, valgyti tik savo užaugintas daržoves ir vaisius nepakanka. Tiek daržovių, tiek vaisių vartojimo rekomendacijos ir rekomenduojami jų kiekiai yra tokie patys visiems metų laikams“, – teigia gydytoja dietologė.

  • Nežinau, kas čiupinėjo ar apčiaudėjo, todėl pandemijos metu nevalgau!

Pasak E.Cikanavičiūtės, nėra įrodymų, kad COVID infekcija gali plisti per maistą, todėl nėra jokių apribojimų ar išskirtinių rekomendacijų – tik įprastos higienos ir maisto saugos taisyklės.

  • Nemėgstu nei daržovių, nei vaisių!

„Tikiu, kad net ir nemėgstant visų vaisių ir daržovių, galima atrasti nors šiek tiek pakenčiamus, o  suprantant daržovių ir vaisių būtinybę sveikatai, sąmoningai didinti jų vartojimą, keisti paruošimo ir pateikimo būdus bei pamažu plėsti racioną“, – sako gydytoja dietologė.

  • Kokios čia daržovės žiemą – plastmasiniai pomidorai ir agurkai!

Dietologė E.Cikanavičiūtė sutinka, kad žiemą švieži pomidorai ir agurkai nėra sezoninės daržovės, todėl jos ir nėra rekomenduojamos. Deja, neretai pamirštama, kad žiemą yra ir kitų to sezono vietinių daržovių: kopūstų, burokėlių, morkų, moliūgų, salierų šaknų, ropių, žieminių ridikų. O taip pat nereikėtų pamiršti įvairių raugintų, konservuotų, šaldytų daržovių.

Užsiregistruoti konsultacijai pas gydytoją dietologę Eveliną Cikanavičiūtę GALIMA ČIA.