Per atostogas – virškinimo sutrikimų bumas

Sutrikęs virškinimas / 123RF.com nuotr.
Autorius: Prašimas žiniasklaidai
Publikuota: 2021-07-29 15:56
Vasaros atostogos tolimose šalyse lietuviams atneša ne tik ilgai lauktą atgaivą po karantino ribojimų. Neįprastas kitų šalių maistas tampa ir sveikatos sutrikimų priežastimi, rodo statistika. Jūratė Garšvienė, „Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ centro direktoriaus pavaduotoja medicinai, nurodo, kad dažniausiai iš užsienio grįžę poilsiautojai skundžiasi virškinimo sutrikimais.
Jūratė Garšvienė, „Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ centro direktoriaus pavaduotoja medicinai.
Jūratė Garšvienė, „Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ centro direktoriaus pavaduotoja medicinai.

„Mūsų centre veikiančio Gastroenterologijos ir endoskopijų centro statistika rodo, kad tokių kreipimųsi vasarą išaugo beveik pusantro karto. Žmonės per karantiną įprato valgyti namuose, ir neįprasti patiekalai sukelia įvairias virškinimo problemas. Dažnas poilsiautojas pernelyg atsipalaiduoja ir pamiršta elementariąją higieną – atidžiai plauti rankas, vaisius, daržoves“, – sako J. Garšvienė.

Įpusėjus šiltajam sezonui, padaugėja užsikrėtimų įvairiais parazitais, virusinėmis ir bakterinėmis žarnyno infekcijomis, kurių pagrindinės priežastys – nešvarios rankos, neplauti vaisiai, uogos ir daržovės. Šiuo laikotarpiu taip pat daugėja apsinuodijimo maistu atvejų, nes dažnai netinkamai laikomas greitai gendantis maistas.

Pastebima, kad būtent vasarą padaugėja ir alkoholio išprovokuotų ligų – ūmių hepatito ar pankreatito atvejų. Vis dar klaidingai manoma, kad alkoholis gerina virškinimą. Priešingai – dėl jo organizmas netenka skysčių, o su alkoholiu valgomas riebus maistas padidina negalavimų riziką.

Pasak J. Garšvienės, pacientai po kelionių dažniausiai skundžiasi skausmais skrandžio plote, padidėjusiu rūgštingumu, sunkumu skrandyje ir panašiais simptomais. Kartais jie pasireiškia jau kelionės metu, todėl žmonės į medikus kreipiasi ne tik atostogų metu, bet ir iš jų sugrįžę.

„Žmonės atsipalaiduoja ir renkasi pernelyg aštrų ar alergenų turintį maistą. Besiilsintys „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučiuose neretai tiesiog persivalgo, o susivilioję gatvės patiekalais gali paprasčiausiai apsinuodyti. Štai dažnai keliautoją užklumpantį viduriavimą sukelia ne tik maistas, pavyzdžiui, netinkamai apdorota mėsa ar jūros gėrybės, bet ir geriamas vanduo, pienas, ledukai gėrimuose, apie kurių keliamą pavojų neretai pamiršta net patyrę keliautojai“.

Ji pataria atostogų metu kuo mažiau keisti mitybos įpročius, nepersivalgyti ir griežtai laikytis asmeninės bei maisto higienos. „Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, vaikams ir turintiems lėtinių sveikatos sutrikimų. Jei jau pasireiškė pirmieji negalavimo požymiai, reikėtų nenumoti į juos ranka ir skubiai imtis veiksmų, o būklei blogėjant – tiek svečioje šalyje, tiek Lietuvoje – kreiptis į gydytoją“, – sako direktoriaus pavaduotoja medicinai.