Pieno produktai ir gyvenimo trukmė – raginama vartoti saikingai / 123RF.com nuotr.

Pieno produktai ir gyvenimo trukmė – raginama vartoti saikingai

Autorius: Manodaktaras.lt | Publikuota: 2019-12-05 12:00
Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai analizavo šimtų tūkstančių žmonių pieno produktų vartojimo įpročius. Pieno produktų vartojimo tyrėjai nesieja su mažesne mirties rizika per tris stebėjimo dešimtmečius. Pieno produktus patariama vartoti saikingai.

Į tyrimą įtraukta 168 tūkst. moterų ir 49 tūkst. vyrų, nesirgusių vėžiu ar širdies ligomis. Kas dvejus metus tyrimo dalyviai atsakinėjo į klausimus apie savo mitybą. Per tris stebėjimo dešimtmečius daugiau kaip 51 tūkst. dalyvių mirė.

Tiems žmonėms, kurie kurie pieno produktų suvartodavo daugiausiai (4,2 porcijos per dieną), nustatyta 7 proc. didesnė mirties per tyrimo laikotarpį tikimybė, palyginti su tais žmonėmis, kurie pieno produktų suvartodavo mažiausiai (0,8 porcijos per dieną).

Tam tikrais atvejais mirštamumui įtakos turėjo ir tai, kokius pieno produktus žmonės vartojo. Vieną pieno produktų porciją pakeitus riešutais ar ankštinėmis daržovėmis, nustatyta 14 proc. mažesnė rizika mirti tyrimo laikotarpiu. Tačiau kai vieną pieno produktų porciją tyrimo dalyviai pakeitė raudona ar perdirbta mėsa, jiems mirties per tyrimo laikotarpį rizika padidėjo 5 proc.

Pieno vartojimas siejamas su šiek tiek didesne mirštamumo rizika tyrimo laikotarpiu, taip pat su didesne rizika mirti nuo širdies ligų ar storosios žarnos vėžio. Sūrio ir jogurto vartojimas įtakos nedarė. Dvi pieno produktų porcijos siejamos su mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų tikimybe, didesnis vartojimas siejamas su didesne mirštamumo per tyrimo laikotarpį tikimybe, ypač nuo vėžio.

Pieno produktai plačiai vartojami pasaulyje ir yra svarbus baltymų, vitamino D, kalcio šaltinis. Tačiau pieno produktai turi ir sočiųjų riebalų, kurie gali neigiamai paveikti sveikatą. Šis tyrimas nebuvo kontroliuojamas eksperimentas, skirtas išsiaiškinti, ar pieno produktų vartojimas gali daryti tiesioginę įtaką mirštamumui. Tačiau tyrimo komanda daro išvadą, kad saikingas pieno produktų vartojimas gali būti susijęs su ilgesne gyvenimo trukme, priklausomai nuo to, kokie kiti produktai vyrauja mityboje.

Parengė Monika Kairienė pagal reuters.com