Gydytojos patarimai: ką valgyti ir kaip stiprinti save, kai siautėja koronavirusas

Imuniteto stiprinimas
Autorius: Auksė Kontrimienė
Publikuota: 2020-03-15 12:50
Šeimos gydytoja Jurgita Šukevičienė savo paskyroje socialiniame tinkle facebook.com pataria pasirūpinti imunitetu. „Nutariau trumpai aprašyti, kaip galėtume sau padėti šioje koronoviruso grėsmės situacijoje. Kaip yra žinoma, kol kas nėra nei vakcinos, nei vaistų, kurie tiesiogiai veiktų virusą. Mums belieka individualiai stiprinti savo imunitetą“, – teigia gydytoja.

Pasak šeimos gydytojos, vitaminą C geriausia vartoti liposominėje formoje, dozuoti nuo 500 mg iki 3 gramų, priklausomai nuo amžiaus ir svorio. „Reikėtų atsargiau naudoti žmonėms, kurie skundžiasi inkstų akmenlige. Taip pat nepamirškite šaldytų uogų. Vyšnios, šilauogės, spanguolės, avietės, gervuogės taip pat turi daug vitamino C ir kitų antioksidantų. Didžiųjų prekybos centrų  šaldytuvai vis dar jų pilni“, – pataria gydytoja J.Šukevičienė.

Šeimos gydytoja Jurgita Šukevičienė
Šeimos gydytoja Jurgita Šukevičienė

Gydytoja taip pat siūlo vartoti seleną – 100 mcg (reikiama norma būtų 2 braziliškuose riešutuose). Svarbus ir cinkas – 10 mg (jo yra migdoluose, anakardžiuose, sėklose). Taip pat nedera pamiršti vitamino D 3  – apie 2000 vv.

Pasak šeimos gydytojos, augalai kurie stiprina imunitetą, turi stiprų priešvirusinį poveikį: tai ežiuolės, šeivamedzio, ciberžolės, pelargonijos  ekstraktai, propolis. Jų galima teirautis vaistinėse, nes yra pagamintų kombinuotų preparatų ir vaistinės jų turi. Profilaktiškai rekomenduojama vartoti mažesnėmis dozėmis, sergant dozes reikėtų didinti.

„Antinksčiai pirmieji reaguoja į infekciją, tad jų stiprinimui būtų naudinga juodųjų serbentų, erškėtuogių pumpurų ekstraktai“, – pataria šeimos gydytoja J.Šukevičienė.

Jos teigimu, nereikia pamiršti kepenų funkcijos gerinimo, nes jos taip pat vaidina labai didelį vaidmenį imunitete: vengti alkoholio, riebaus perdirbto maisto. Patariama vartoti kepenų veiklą gerinančių žolelių arbatas. „Didžiosiose vaistinėse rasite žolininkų paruoštų mišinių, o kam labiau patinka kapsulės, tikrai visose vaistinėse yra augalinių margainio papildų“, – tvirtina gydytoja.

Pasak gydytojos, žarnynas – turi labai stiprią imuninę apsaugą. Yra nuomonių, kad čia ir prasideda imunitetas. Tai logiška, nes maistas yra vienas iš didžiausių agresorių dėl galimų toksinų, bakterijų, pirmuonių. Todėl šiuo metu labai svarbu neperkrauti savęs maistu, valgyti lengviau virškinamą maistą: sriubas, troškinius, šaknines daržoves, raugintus produktus, grybus.

„Patartina daryti mažiausiai 12 val. pertraukas tarp vakarienės ir pusryčių, kad žarnynas galėtų stiprinti savo imuninę  funkciją, o ne virškinti maisto likučius nakties metu. Pertrauka neturėtų trukti ilgiau nei 16 val. Jei pučia pilvą, nevirškina, liežuvis apsinešęs baltomis apnašomis – reikėtų vartoti gerąsias bakterijas“, – pataria šeimos gydytoja.

Saldumynai: saldainiai, sausainiai, kiti kepiniai nėra geras pasirinkimas, nes jie kelia insulino lygį, o tai jau yra susieję su padidintu organizmo uždegimu, gali apsunkinti sirgimą.

„Ir pabaigai primenu apie visiems žinomus, esminius imunitetą stiprinančius dalykus: miegas – 8 val., pasivaikščiojimas miške arba parke, bent 1 val. per dieną, gilaus kvėpavimo pratimai, jie mažina stresą. Ir žinoma gera nuotaika ir juokas – pasižiūrėkite vakare linksmą komediją“, –   pataria šeimos gydytoja J.Šukevičienė.