Sveikesnė mityba palengvina depresijos simptomus
Naujausias tyrimas šia tema publikuotas žurnale „PLOS ONE“. Australijos mokslininkai atrinko 76 dalyvius nuo 17 iki 35 metų. Tokio amžiaus dalyviai pasirinkti, nes paauglystėje ir jaunystėje didesnė depresijos rizika, taip pat – tai svarbus laikotarpis įtvirtinant mitybos įpročius. Visi tyrimo dalyviai patyrė vidutinės ar sunkios depresijos simptomus, jų įprasta mityba – su daug cukraus, sočiųjų riebalų, perdirbto maisto. Tyrimas truko 3 savaites.
Dalyviai padalinti į dvi grupes. Pirmoji grupė gavo sveikos mitybos nurodymus, sveikų produktų ir pažadą, kad gaus 60 Australijos dolerių dovanų kortelę, jei tyrimo pabaigoje pateiks produktų pirkimo kvitus. Kita grupė, kuri savo mitybos nekeitė, nebuvo niekaip skatinama, tik paprašyta po 3 savaičių susitikti.
Tyrimo pradžioje visi dalyviai atliko depresijos, nuotaikos, nerimo lygio testus. Po trijų savaičių eksperimentinės grupės dalyvių depresijos, nerimo ir streso rodikliai reikšmingai pagerėjo. Mitybos nekeitusi grupė pokyčių nepajuto.
Autoriai daro išvadą, kad mitybos pakeitimas sumažinant perdirbto maisto vartojimą, vartojant daugiau daržovių, vaisių, žuvies ir alyvuogių aliejaus palengvino depresijos simptomus. Tyrimas turi trūkumų – mažas dalyvių skaičius, panašus jų amžius. Mitybos nekeitusios grupės dalyviai, skirtingai nei eksperimentinės grupės, negavo jokių nurodymų ar finansinių paskatų. Tačiau tyrimo rezultatai patvirtina mitybos įtaką psichikos sveikatai.
Parengta pagal medicalnewstoday.com