„Vaikiški“ užkandžiai veda į blogus mitybos įpročius

„Vaikiški“ užkandžiai veda į blogus mitybos įpročius / 123RF.com nuotr.
Autorius: Monika Kairienė
Publikuota: 2020-01-24 08:00
Varškytės, sūreliai, pieno gėrimai, net dešrelės – dalis tokių gaminių pozicionuojami kaip skirti vaikams. Vaikus masina spalvingos pakuotės ir, žinoma, skonis, tėvus – galvojimas, kad perka vaikams skirtą, vadinasi, ir sveiką produktą. Tačiau VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė, maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad tai – tik rinkodaros triukas, o piktnaudžiavimas tokiais produktais gali suformuoti blogus vaiko mitybos įpročius.

Gaminiai vaikams – rinkodaros triukas

VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad teisės aktai reguliuoja tik kūdikiams skirtų maisto produktų sudėtį, o vyresniems vaikams skirtiems gaminiams galioja tie patys reikalavimai, kaip ir bet kuriems kitiems produktams, tad spalvinga pakuotė su personažais dar nereiškia, kad produktas sukurtas vaikams. „Tai yra rinkodaros triukas privilioti vaikams, jų tėveliams, kad jiems psichologiškai atrodytų, kad tas produktas sukurtas vaikams. Tačiau maisto technologams galioja tie patys teisės aktai, nesvarbu, ar gaminama suaugusiems, ar vaikams. Ar tai būtų varškės sūrelis, dešrelės, spalvingi trapučiai, traškučiai, guminukai – maisto gamintojas gali sukurti bet kokią pakuotę, o į gaminį pridėti kiek tik nori cukraus, druskos, riebalų, hidrintų riebalų, gali nebūti jokių vitaminų, skaidulinių medžiagų. Maisto gamintojo niekas neriboja“, sako R. Bogušienė.

Prarandamas natūralus skonis

Pasak maisto technologės, maisto pramonei svarbiausia, kad produktas būtų kuo labiau valgomas, tad orientuojamasi į daug cukraus ir riebalų turinčius gaminius. „Maisto pramonės užburtas ratas. Mums atrodo, kad tai yra skanu, o iš esmės tai atpratina nuo normalaus, tikro maisto ir vaikus padaro rafinuoto skonio valgytojais nuo mažų dienų. Tai galima vadinti priklausomybe, vystosi skonis rafinuotiems produktams. Pavyzdžiui, jei suvalgei torto, po to atsikandai obuolio, jis net atrodys rūgštus. Žmogus linkęs valgyti tą rafinuotą produktą, kuris suteikia greitos energijos“, sako R. Bogušienė.

Pasak R. Bogušienės, blogiausia, kai pramoniniu būdu pagaminti produktai pakeičia namuose gamintą, šviežią maistą, pavyzdžiui, varškės sūrelis vietoj pusrytinės košės ar omleto su daržovėmis. Vaikas gali prarasti natūralų skonį, formuosis blogi mitybos įpročiai.

Svarbiausia – subalansuota mityba

Pasak maisto technologės R. Bogušienės, vaiko mityba privalo būti subalansuota, tada ir mažiau norėsis įvairių pramoniniu būdu pagamintų užkandžių su daug cukraus ir riebalų. Vaikai per dieną turėtų valgyti 3 pagrindinius valgymus ir 1-2 kartus gauti sveikų užkandžių. Vaiko mityboje turėtų būti angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų ir skaidulinių medžiagų, maistas turi būti pagamintas iš šviežių, kokybiškų, ekologiškų produktų.

Jei vis tik norisi palepinti vaiką desertu iš parduotuvės, renkantis varškės sūrelį, reikia atkreipti dėmesį, kad jo sudėtyje būtų kuo daugiau varškės, o cukraus kiekis – iki 16 g, kad riebalai būtų iš varškės ir kakavos, bet ne iš augalinių, rafinuotų riebalų – kokosų ar palmių. Varškės sūrelį ar kitą varškės desertą galima pakeisti ir namuose pagamintu desertu – paprasta varške su vaisių užpilu, pavyzdžiui, šaldytų aviečių, suplaktų su bananais ir paskanintu agavų sirupu.

Vaikų mėgstamos dešrelės taip pat kartais gali atsidurti ant pietų stalo. Renkantis svarbu, kad jos būtų nerūkytos, nevytintos, o virtos. Reikėtų rinktis aukščiausios rūšies dešreles, su kuo daugiau mėsos ir druskos iki 1,7 g. Geriausia – kuo trumpesnės sudėties, be konservantų, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių.